Är vaxet farligt, måste jag stå ute för att lägga på vaxet?

 In

Nej vaxet är inte farligt och du behöver inte stå utomhus för att vaxa men du ska alltid vaxa i ett väl ventilerat utrymme (vädra – öppna fönstren – osv).

Både Chalk Paint™ och Annie Sloan soft wax (clear och dark) är testade och godkända enligt strikta EU tester för att uppfylla standarden för bruk på objekt som barn använder. Detta innebär att du kan måla t.ex. en spjälsäng eller en barnstol utan att vara orolig (vaxet är godkänd enligt EU standard BS EN 71-3:2013).

När vaxet har torkat har lösningsmedlet som det innehåller (som gör vaxet mjukt) avdunstat och finns inte längre kvar i vaxet. Det torra vaxet är klassificerat som både leksaks- och matsäker.

Dock avråder vi att gravida kvinnor själva applicerar vax. När man är gravid så avråds man från att göra mycket, tyvärr, och det gäller även användning av soft wax. Det är nog den (om än så liten) risk som inhalationen av lösningsmedlet i vaxet medför som spökar här. Man får be om hjälp med vaxningsmomentet helt enkelt. När vaxet har torkat är det naturligtvis ofarligt för gravida kvinnor.