Hur ska jag på bästa sätt lägga på mitt vax?

 In

När du är nöjd med målningen kan du efter att färgen torkat lägga på vaxet för att försluta färgen. Detta gör du antingen med en av Annies härliga penslar eller så kan du använda en tygtrasa som du har hemma. Gamla t-tröjor eller lakan brukar vara populära val, men viktigast av allt är att tyget är luddfritt.

Tänk nu ”handkräm” när du ska smörja vaxet på ditt alster. Det ska vara ett tunt lager och du ska inte bli kladdig när du stryker med handen efteråt. Ta hela tiden bort det överflödiga. Jobba i mindre partier åt gången och var inte allt för hård på handen (vi brukar beskriva vax applicering som att ”massera” in vaxet på ytan). Polera ska du helst göra senare, när vaxet har fått torka i några timmar.

Den vaxade ytan, som har fått torka i några timmar, gärna över natten, poleras med en trasa med lite grövre struktur till önskad blankhet.

Vill du istället ha en mattare yta är det bara att låta bli att polera. Ytan har fått ett skydd och får gärna behålla den läckra matta looken istället.

Har du en yta som kommer att utstå mer slitage går det jättebra att lägga på flera lager vax. Efter att ha applicerat första lagret enligt tidigare beskrivning låter du bli att polera och istället lägger du på vaxlager nummer två. Detta när lager ett har fått stelna i några timmar. När du är nöjd med vaxappliceringen fortsätter du med att polera vaxet om så önskas.