Kan du förklara lite om de vanligaste målerteknikerna?

 In

Wash

En wash är när resultatet påminner om något som är betsat. Man ser underlaget igenom färgen. Blanda ut färgen med ganska många delar vatten, hur mycket beror på hur täckande du vill att resultatet blir. Torka bort en del av färgen medan den fortfarande är blöt så att du får fram en del av underlaget. Avsluta med clear wax eller lack för en hållbar yta.

Ett bra tips är att köpa Annie bok Quick and Easy Paint Transformations (sidor 62-65). Där förklarar hon denna teknik steg-för-steg med tydliga bilder som visar exakt hur du skall gå till väga.

1 färg + slipa.

Måla med en färg som du gillar. När du känner dig nöjd och färgen torkat tar du fram ett sandpapper och börjar slipa där det naturligt hade slits/skavts bort på en gammal möbel. Eller varför inte gå loss på hela möbeln och slipa lite här och var? Torka bort färgdammet som blivit. Nu ser ditt alster gammalt och nött ut. Avsluta med clear wax eller lack. Vill man undvika slipdammet kan du istället vaxa före slipningen. Dock behöver du eventuellt vaxa lite till på de ställen du slipat på.

2 färger + slipa.

Måla första lagret med en färg som du vill ska komma fram när du sedan slipar. Andra lagret målar du med den färg du vill att hela möbeln ska ha. När du känner dig nöjd med målningen och färgen torkat tar du fram ett sandpapper. Slipa på dom ställen du vill ha det skavt. Var lätt på handen så du inte kommer ner till den ursprungliga färgen (om du nu inte vill det) utan enbart till den färg du la på som första lager. Torka bort färgdammet som har blivit. Avsluta med clear wax eller lack.

Ett litet tips: Vet du exakt vart du tänkt slipa så räcker det att måla kontrastfärgen precis på de ställena, t ex bara på kanterna. Måla därefter med färgen du ska ha på hela möbeln.

Få ett slätare resultat.

Här finns det två sätt du kan prova.

Du kan på sista strykningen blanda i lite vatten i färgen (bra idé att blanda ut i en separat bunke) för att få en jämn yta. Den tunnare färgen flyter ut och lägger sig mellan penseldragen från första lagret. Använd med fördel en syntetpensel. Avsluta det hela med clear wax eller lack.

Du kan också välja att måla med färgen tills du är nöjd och sedan ”torka av” med ett fint sandpapper. Man behöver alltså inte SLIPA utan det blir slätt/jämnt nästan på en gång, bara du drar med lätt hand över ytan med slippapret. Avsluta med clear wax eller lack.

Få fram olika nyanser med hjälp av en vit färg

Genom att blanda i olika delar med en vit färg kan du få precis den nyans du vill ha. Du kan givetvis blanda kulörfärgerna med varandra också!