FAQ – Det står för ”frequently asked questions”, eller vanliga frågor (i fall om du undrar).

Här har vi samlat svar på vissa av de vanligaste frågorna som brukar förekomma när man är ny till Chalk Paint™ och andra Annie Sloan produkter.

Hittar du inte svar på din fråga här rekommenderar vi att du tar kontakt med din återförsäljare. Alla Annie Sloan återförsäljare är superkunniga om Annie Sloan produkter, så om du känner att du fastnar i en utmaning är du varmt välkommen att höra av dig.

Vi vill även rekommendera att du passar på att delta i någon av våra workshops. Där lär du dig nya, spännande tekniker, men kan också få handledning i exakt hur man ska gå tillväga för att uppnå resultaten du vill ha. Det är ofta mycket lättare att få ”fysisk” vägledning än att få en förklaring per telefon eller email och därför blir en workshop helt överlägsen alla andra rådgivningsformer. Vi har också väldigt roligt på våra workshops.

Workshopskalender

En kalender med Annie Sloans workshops i Sverige och Norge

Till kalendern
Hur ska jag förvara min färg?

Du ska förvara din färg där det inte finns risk att den fryser. (Glöm därför inte färgburken i bilen om det är minusgrader)

Hur ska jag rengöra mina penslar?

Du rengör penslarna med diskmedel/såpa och ljummet vatten – sedan skölj ordentligt med rent vatten. Även vaxborstarna rengörs på samma sätt.

Någon gång ibland kan man ägna lite extra tid åt penslar som är gjorda av naturborst (inkl. vaxpenslarna) och använda lite balsam också (ja, sådant man använder på håret) – en riktig lyxkur för dem. Skölj ur ordentligt efteråt med rent vatten.

Penslar ska helst hängas upp för att torka (med strån neråt) så att vattnet rinner bort ifrån hårfästet i penselns skaft.

Hur långt kommer jag på en liter färg och en burk vax?

En liter färg brukar räcka till ca. 13 kvm med en strykning men vi rekommenderar två strykningar (eller en vanlig + en tunnare strykning) för bästa täckningsresultat. Stryker du bara en gång men blir nöjd kan det vara så att träet ev. lyser igenom när du lagt på vaxet. Det är då man ser om man lagt på färgen lite ojämnt. Därför rekommenderar vi två strykningar om man vill ha ett heltäckande resultat.

Hur långt en liter räcker beror också på vad för underlag du ska måla på. Obehandlat trä och torra möbler suger mer färg än t.ex. ett lackat bord.

En burk vax bör räcka till minst två liter färg. Det går åt ganska lite vax när du smörjer in det du har målat. Tänk handkräm: man ska inte bli fet om handen när man känner på det vaxade området, så torka bort överflödigt vax allt eftersom du applicerar vaxet, parti för parti, över hela den målade ytan.

I vissa fall kan man vilja ha sin möbel vaxad med flera lager vax (t ex på objekt eller områden där möbeln utsätts för mer slitage) och då går det ju givetvis åt mer vax.

Jag ställde en kopp med hett te på mitt bord som jag har målat och vaxat. Nu finns det en rund ring där. Vad kan jag göra åt detta?

Det som hänt är att vaxet har smält p.g.a av den heta koppen.  Det du gör nu är att slipa lite med ett sandpapper på märket, ta bort färgdammet med en trasa och lägg därefter på nytt vax. Klart!

Jag har fått en ful fettfläck av smör på mitt målade och vaxade matbord. Hur kan jag åtgärda detta?

Slipa på den med lite sandpapper, ta bort färgdammet med en trasa och vaxa sedan om på nytt igen. Skulle detta mot förmodan inte hjälpa kan du rengöra fläcken med lite sprit (t-röd eller lacknafta) precis på fläckområdet för att ta bort fläcken. Var noggrann med att bara ta spriten/naftan på just området där fläcken finns då vaxet löses upp av denna behandling och man vill inte förstora hela ytan. Tänk hur man brukar göra när man tar bort nagellack. Ungefär samma teknik gäller även här. Därefter vaxar du om igen.

Kan jag använda min möbel direkt efter att jag vaxat den?

Låt vaxet stå över natten – då vet du att vaxet börjat härda. Polera sedan upp vaxet med t.ex. en grövre trasa, t ex linneduk. Ju mer du polerar desto mer glans får du.

Efter poleringen kan du använda din möbel, men tänk på att vara lite varsam de första dagarna (använd alltid bordsunderlägg till exempel) då vaxet fortfarande håller på att bli härdas. Det kan dröja upp till 30 dagar innan vaxet har uppnått dess maximala hårdhet.

Hur ska jag på bästa sätt lägga på mitt vax?

När du är nöjd med målningen kan du efter att färgen torkat lägga på vaxet för att försluta färgen. Detta gör du antingen med en av Annies härliga penslar eller så kan du använda en tygtrasa som du har hemma. Gamla t-tröjor eller lakan brukar vara populära val, men viktigast av allt är att tyget är luddfritt.

Tänk nu ”handkräm” när du ska smörja vaxet på ditt alster. Det ska vara ett tunt lager och du ska inte bli kladdig när du stryker med handen efteråt. Ta hela tiden bort det överflödiga. Jobba i mindre partier åt gången och var inte allt för hård på handen (vi brukar beskriva vax applicering som att ”massera” in vaxet på ytan). Polera ska du helst göra senare, när vaxet har fått torka i några timmar.

Den vaxade ytan, som har fått torka i några timmar, gärna över natten, poleras med en trasa med lite grövre struktur till önskad blankhet.

Vill du istället ha en mattare yta är det bara att låta bli att polera. Ytan har fått ett skydd och får gärna behålla den läckra matta looken istället.

Har du en yta som kommer att utstå mer slitage går det jättebra att lägga på flera lager vax. Efter att ha applicerat första lagret enligt tidigare beskrivning låter du bli att polera och istället lägger du på vaxlager nummer två. Detta när lager ett har fått stelna i några timmar. När du är nöjd med vaxappliceringen fortsätter du med att polera vaxet om så önskas.

Är vaxet farligt, måste jag stå ute för att lägga på vaxet?

Nej vaxet är inte farligt och du behöver inte stå utomhus för att vaxa men du ska alltid vaxa i ett väl ventilerat utrymme (vädra – öppna fönstren – osv).

Både Chalk Paint™ och Annie Sloan soft wax (clear och dark) är testade och godkända enligt strikta EU tester för att uppfylla standarden för bruk på objekt som barn använder. Detta innebär att du kan måla t.ex. en spjälsäng eller en barnstol utan att vara orolig (vaxet är godkänd enligt EU standard BS EN 71-3:2013).

När vaxet har torkat har lösningsmedlet som det innehåller (som gör vaxet mjukt) avdunstat och finns inte längre kvar i vaxet. Det torra vaxet är klassificerat som både leksaks- och matsäker.

Dock avråder vi att gravida kvinnor själva applicerar vax. När man är gravid så avråds man från att göra mycket, tyvärr, och det gäller även användning av soft wax. Det är nog den (om än så liten) risk som inhalationen av lösningsmedlet i vaxet medför som spökar här. Man får be om hjälp med vaxningsmomentet helt enkelt. När vaxet har torkat är det naturligtvis ofarligt för gravida kvinnor.

Nu har jag målat och vaxat klart men ytan ser flammig ut. Varför blir det så, har jag gjort något fel?

Troligtvis har du inte gjort något fel alls!

Oftast försvinner ev. ojämnheter av sig själv, när vaxet har hunnit torka/härda mer.

Detta förutsätter förstås att du har applicerat vaxet jämt på en yta, som är målad så att det täcker. Vi brukar rekommendera två strykningar med färgen för bästa täckningsresultat. Risken annars är att det gamla underlaget kan lysa igenom och då kan ytan se ojämn ut.

Det är också viktigt att applicera vaxet enligt beskrivningen ovan om att applicera vax korrekt. Man ska alltid torka bort överflödigt vax allt eftersom man applicerar så att inte ytan hinner torka med ett för tjockt lager vax under. Polerar du upp ett vaxlager som har hunnit torka på ytan men som är för tjockt (och därmed fortfarande blött) kommer det att vara svårt att få en bra finish. Inträffar detta kan du antingen vänta några dagar för att vaxet ska hinna torka helt igenom (om inte lagret var supertjockt), eller så får man ta bort det överflödiga vaxet och börja om.

Vi rekommenderar varmt att du tar kontakt med din återförsäljare så kan de hjälpa dig om du upplever problem med vaxtekniken. Alla Annie Sloans återförsäljare är duktiga på att ge dig råd på vägen.

Jag vill måla köksbordet vitt och har småbarn hemma. Vi använder köksbordet till ALLT. Blir det verkligen hållbart med vax på bordsskivan?

Annie Sloan soft wax ger en vacker och hållbar yta, men man vi rekommenderar att använda underlägg, mm., så många barnfamiljer väljer istället att lacka köksbordet och andra ytor som man vill kunna bruka lite mer hårdhänt. Annie Sloan Lacquer ger ett utmärkt skydd och en sidenmatt finish, men det går också bra att lacka med andra lackmärken.

Viktigt att veta när man lackar, om man väljer ett annat märke än Annies, är att lacken måste vara vattenbaserad och avsedd för målade snickerier.

När man applicerar Annie Sloan Laqueur är det viktigt att man tar tunna lager – minst två lager ska det vara. Applicera man lacket för tjockt kan det bli missfärgning (det kan se gulaktigt ut). Med tunna lager blir lacken klar.

Det går bra att applicera Annie Sloan Lacquer med en roller (välj då en mohär- eller skumgummiroller) och/eller pensel.

När jag applicerar vax på en yta som är målad, men som tidigare var högblankt, lyfter jag färgen här och var på kanterna. Var gör jag för att undvika detta?

Ju blankare underlag du har målat på desto längre tid bör du vänta med vaxningen så att färgen även hinner härda något.

På mera porösa underlag kan du vaxa så fort färgen känns torr, men på högblanka ytor, där färgen torkar endast ”övanifrån” rekommender vi att du låter färgen härda i minst ett dygn innan du applicerar vax.

Vissa, nya IKEA möbler (som har blivit silikon-behandlade) och även gamla köksluckor behöver man rengöra med lite starkare medel. Använd då t.ex. T-röd eller lacknafta för att ta bort ingrodda fettfläckar på köksluckorna. När är det gäller IKEA möblerna tar man bort silikonytan som finns med hjälp av T-röden.

Vilka förarbeten krävs?

Oftast räcker det att tvätta av det du ska måla med diskmedel/såpa och vatten. Avsluta med bara vatten så inget diskmedel finns kvar. Vi rekommenderar att du tvättar med en sk. ”scotchbrite” tvättsvamp, dvs. den ruggiga sidan på en tvättsvamp.

Har du ett högblankt bord kan du med fördel rugga upp ytan lite med sandpapper också. Ger man Chalk Paint™ det minsta lilla hjälp med fästytan klamrar den sig fast ännu hårdare.

Ev. flagor eller lösa partier på ytan som ska målas måste också tas bort innan du kan måla. Lossnar ytan efter målning följer självklart färgen med. Att borsta bort flagnande färgrester med en stålborste kan vara ett bra hjälpmedel till exempel.

Kan du förklara lite om de vanligaste målerteknikerna?

Wash

En wash är när resultatet påminner om något som är betsat. Man ser underlaget igenom färgen. Blanda ut färgen med ganska många delar vatten, hur mycket beror på hur täckande du vill att resultatet blir. Torka bort en del av färgen medan den fortfarande är blöt så att du får fram en del av underlaget. Avsluta med clear wax eller lack för en hållbar yta.

Ett bra tips är att köpa Annie bok Quick and Easy Paint Transformations (sidor 62-65). Där förklarar hon denna teknik steg-för-steg med tydliga bilder som visar exakt hur du skall gå till väga.

1 färg + slipa.

Måla med en färg som du gillar. När du känner dig nöjd och färgen torkat tar du fram ett sandpapper och börjar slipa där det naturligt hade slits/skavts bort på en gammal möbel. Eller varför inte gå loss på hela möbeln och slipa lite här och var? Torka bort färgdammet som blivit. Nu ser ditt alster gammalt och nött ut. Avsluta med clear wax eller lack. Vill man undvika slipdammet kan du istället vaxa före slipningen. Dock behöver du eventuellt vaxa lite till på de ställen du slipat på.

2 färger + slipa.

Måla första lagret med en färg som du vill ska komma fram när du sedan slipar. Andra lagret målar du med den färg du vill att hela möbeln ska ha. När du känner dig nöjd med målningen och färgen torkat tar du fram ett sandpapper. Slipa på dom ställen du vill ha det skavt. Var lätt på handen så du inte kommer ner till den ursprungliga färgen (om du nu inte vill det) utan enbart till den färg du la på som första lager. Torka bort färgdammet som har blivit. Avsluta med clear wax eller lack.

Ett litet tips: Vet du exakt vart du tänkt slipa så räcker det att måla kontrastfärgen precis på de ställena, t ex bara på kanterna. Måla därefter med färgen du ska ha på hela möbeln.

Få ett slätare resultat.

Här finns det två sätt du kan prova.

Du kan på sista strykningen blanda i lite vatten i färgen (bra idé att blanda ut i en separat bunke) för att få en jämn yta. Den tunnare färgen flyter ut och lägger sig mellan penseldragen från första lagret. Använd med fördel en syntetpensel. Avsluta det hela med clear wax eller lack.

Du kan också välja att måla med färgen tills du är nöjd och sedan ”torka av” med ett fint sandpapper. Man behöver alltså inte SLIPA utan det blir slätt/jämnt nästan på en gång, bara du drar med lätt hand över ytan med slippapret. Avsluta med clear wax eller lack.

Få fram olika nyanser med hjälp av en vit färg

Genom att blanda i olika delar med en vit färg kan du få precis den nyans du vill ha. Du kan givetvis blanda kulörfärgerna med varandra också!